Mali daykm - Dom mojej mamy. Warsztaty kuchni kurdyjskiej
Informacje od Organizatora:
Mali daykm - Dom mojej mamy
Zapraszamy na pierwsze z cyklu „Kuchnia bez pokoju” – warsztaty kuchni kurdyjskiej.
Kuchnia kurdyjska to żywy ogień i rodzina skupiona wokół niego, to dojrzałe warzywa, bulgur, jagnięcina i jogurt, misterne gołąbki z liści winogron, skupienie przy parzeniu herbaty. Dania koczowników i pasterzy wciąż znajdują się w codziennym menu Kurdów, którzy zachowują swoją tożsamość również poprzez podtrzymywanie tradycji kulinarnych swojego narodu.
Od górskich szczytów Taurusu, na pustynnych nizinach Iraku oraz Syrii, u podnóża gór Zagros jedzą oni dolmy, czyli warzywa, mięso i ryż zawijane w liście winogron, kofty – pikatne klopsiki, pilaw, podpłomyki. Piją mocną herbatę, pogryzając mocno słodkie desery. Posiłki kurdyjskie są zazwyczaj spożywane na podłodze i podawane na małym obrusie umieszczonym na dywanie. Tradycyjnie dania gorące, dania zimne i słodycze podawane są w tym samym czasie.
Zapraszamy na spotkania z kuchnią kurdyjską, podczas których będzie można wysłuchać opowieści o domowym jedzeniu, o istocie sumaku (nie myślcie, że naprawdę wiecie, co to za tajemnicza przyprawa), o daktylach i herbacie, a także nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z liści winogron i lepki deser i zjeść to wszystko na czarodziejskim dywanie, popijając oryginalną herbatę.
Warsztaty poprowadzi pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w mieście Erbil. Przyjechała do Polski w 2019 roku na studia na kierunku Finanse i Rachunkowość, ukończyła je w październiku 2022 roku. Mieszka w Krakowie i tęskni za kuchnią swojej mamy.
Kuratorką cyklu jest „Kuchnia bez pokoju” jest Monika Kucia -dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich i z Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współautorka i producentka filmów o charakterze edukacyjno-promocyjnym dla Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Kultury Polskiej w Nowym Jorku.
W spotkaniu weźmie udział Agnieszka Siejka – biolog, podróżniczka, edukatorka. Pracuje na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z edukacji międzykulturowej i globalnej. Koordynatorka projektów lokalnych i międzynarodowych. Prezeska Fundacji Verde.
W organizacji wydarzenia uczestniczą szefowie kuchni i kucharze z
Warzelnia Piwa w Bydgoszczy (Mariusz Barczewski)
Kuchnia Pałacowa - Pałace Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy (Mikołaj Bąkowski, Błażej Mirota)
Chef Marcin Szukaj
Apteka Restauracja&Koktajlbar
W ramach wydarzenia odbędzie się także zwiedzanie wystawy „Kurdystan. Oblicza trwania” – w cenie biletu wstępu.
Zapisy: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
Wstęp do muzeum – 50 zł
O wystawie Kurdystan. Oblicza trwania:
https://bit.ly/3QaXo0Z
Współpracujemy ze stowarzyszeniem FRYMARK bydgoski oraz Szlakiem Krajoznawczo Kulinarnym "Niech Cię Zakole" wraz z Instytutem Zootechniki - Państwowym Instytutem Badawczym i Music Cafe Szpulka.
Zamierzonym efektem działań w ramach wydarzenia jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Projekt współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz.
Partnerem głównym wystawy jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
______________________
Kalendarz wydarzeń odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.