XLV Spotkanie z Historią u Hoffmana: Król kucharzy August Escoffier (1846–1935)
Gdzie?August Escoffier, zwany królem kucharzy i kucharzem królów, wyniósł kulinarną sztukę francuską na wyżyny doskonałości. On to zrewolucjonizował pracę w kuchni, wzorując się na doświadczeniach z wojska, kiedy jako żołnierz walczył w wojnie francusko-pruskiej (1870–1871). Wymyślał potrawy dla koronowanych głów oraz słynnych aktorów i aktorek. Jest autorem poczytnego dotąd dzieła „Moja kuchnia” z roku 1934. O tym wybitnym kucharzu i jego wybranych przepisach w przedświątecznym klimacie opowie dr Agnieszka Wysocka – historii sztuki, członek zespołu Pracowni Dziedzictwa Kulturowego KPCK, wykładowca Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Wykład zostanie wyemitowany na profilu Facebook i kanale YouTube:
- https://www.facebook.com/kpck.bydgoszcz
- https://www.youtube.com/channel/UCDwS7aPbPCHURUX-ZmutCsQ
____________________
Kalendarz wydarzeń odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.