II FESTIWAL PIWA BEERGOSZCZ
06 maja -
piątek
16:00 Otwarcie bram Festiwalu
16:30
- 17:00 Prelekcja: Oferta analityczna
Zakładu Biotechnologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy dla
przemysłu browarniczego - dr hab. inż. Grzegorz Kłosowski prof. nadzw. UKW, dr
Dawid Mikulski, UKW, Inst. Biologii Eksperymentalnej, Z-d Biotechnologii
17:00
- 17:30 Prelekcja: Jak wielkie marzenie
zaspokaja wielkie pragnienie czyli jak
doskonałe piwo wzbudza zainteresowanie, skupia uwagę, wywołuje działanie
(zakup) i daje satysfakcję - o marketingu w małym browarze dr inż. Małgorzata Gotowska (Agro-Klaster
Kujawy) Wydz. Zarządzania Uniwersytetu
Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy
18:00
- 18:45 Kto warzy w Polsce? Historia
polskiego kraftu - Marcin Ostajewski, piwowar Browaru Wąsosz
19:00
-19:30 O piwowarstwie domowym - Wiktor
Staszewski, Browar GZUB
20:00 Oficjalne otwarcie Festiwalu z udziałem
Michała "Docenta" Marandy. Prezentacja oficjalnego piwa
festiwalowego, szkła festiwalowego i gadżetów Festiwalu
21:00 Występ zespołu MOSTOV STREET BAND
22:00 Występ DJ THECOMPRESSJAH
23:00 Zamknięcie bram I dnia Festiwalu
Przez
cały dzień do dyspozycji uczestników Festiwalu czynna będzie Strefa Gier PEGAZ
i Strefa Gier CYBERMACHINA, stoisko VR BIBA
z technologią wirtualnej rzeczywistościoraz FOTOBUDKA.
07 maja -
sobota
11:00 Otwarcie bram Festiwalu
11:15 Rozpoczęcie warzenia piwa przez Bydgoskich
Piwowarów Domowych
- śrutowanie słodów; 12.00 początek
zacierania, 13.30 - koniec zacierania, przełożenie zacieru do filtracji; 14.00
- ułożenie złoża filtracyjnego, 15.00 - początek filtracji; 15.30 - koniec
filtracji; warzenie brzeczki, początek chmielenia; 16.30 - koniec chmielenia,
chłodzenie; 17.10 - koniec chłodzenia; 18.30 - zlanie brzeczki do fermentora,
zadanie drożdży, - sprzątanie
11:30
- 13:00 Otwarty panel degustacyjny dla
początkujących (ilość piw limitowana). Poznaj style piwne -prowadzenie
Przemysław Woźniak Piwniczka Piwożłopa, Carpe Craft - Toruń.
12:00 Rozpoczęcie prac komisji konkursowej I
BEERGOSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH
13:00
- 14:00 FOODPAIRING czyli piwo lubi
zjeść - Tomasz Kosiński, Piotr Rogowski, Restauracja No 1 Bydgoszcz
14:00
- 18:00 BARBER SHOP Bydgoszcz - nieodpłatne usługi pielęgnacji brody
15:00
- 15:45 Zalety i sposoby
wykorzystywania płynnych drożdży w browarach domowych - Filip Paprocki,
Fermentum Mobile
16:00
- 16:45 Spokojnie to tylko piwo -
Grzegorz Durtan, Browar Deer Bear
17:00
- 17:30 Aplikacja POLSKI KRAFT - Filip
Demczewski, Jacek Modrakowski
18:00
- 19:30 PUB QUIZ - konkurs o piwie i
nie tylko
20:00
- 20:15
Ogłoszenie wyników I BEERGOSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH
20:30 Kujawsko-Pomorskie na tle piwnej rewolucji w
Polsce Michał Docent Maranda,
PolskieMinibrowary.pl plus goście
21:30 Występ zespołu FACTOR 8
22:30 Występ DJ THECOMPRESSJAH
23:00 Zamknięcie bram II dnia Festiwalu
Przez
cały dzień do dyspozycji uczestników Festiwalu czynna będzie Strefa Gier PEGAZ
i Strefa Gier CYBERMACHINA, stoisko VR BIBA
z technologią wirtualnej rzeczywistości oraz FOTOBUDKA.
08 maja -
niedziela
11:00 Otwarcie bram Festiwalu
12:00
- 14:00 Piwo od kuchni - Małgorzata Bujok (Piwny Lajfstajl)
14:30
- 15:00 Od ziarna do piwa - jak
powstaje piwo? - Piotr Kleinschmidt
15:30
- 16:00 Panel dyskusyjny Bydgoska Piwna
Pustynia - prowadzenie Jan Okulewicz
16:00 Występ DJ THECOMPRESSJAH
18:00 Zakończenie ostatniego dnia Festiwalu