Your official city guide to Bydgoszcz
#visitbydgoszcz

II FESTIWAL PIWA BEERGOSZCZ

II FESTIWAL PIWA BEERGOSZCZ

06 maja -
piątek


 


16:00  Otwarcie bram Festiwalu


 


16:30
- 17:00  Prelekcja: Oferta analityczna
Zakładu Biotechnologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy dla
przemysłu browarniczego - dr hab. inż. Grzegorz Kłosowski prof. nadzw. UKW, dr
Dawid Mikulski, UKW, Inst. Biologii Eksperymentalnej, Z-d Biotechnologii


 


17:00
- 17:30   Prelekcja: Jak wielkie marzenie
zaspokaja wielkie pragnienie  czyli jak
doskonałe piwo wzbudza zainteresowanie, skupia uwagę, wywołuje działanie
(zakup) i daje satysfakcję - o marketingu w małym browarze  dr inż. Małgorzata Gotowska (Agro-Klaster
Kujawy)  Wydz. Zarządzania Uniwersytetu
Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy


 


18:00
- 18:45  Kto warzy w Polsce? Historia
polskiego kraftu - Marcin Ostajewski, piwowar Browaru Wąsosz


 


19:00
-19:30  O piwowarstwie domowym - Wiktor
Staszewski, Browar GZUB


 


20:00  Oficjalne otwarcie Festiwalu z udziałem
Michała "Docenta" Marandy. Prezentacja oficjalnego piwa
festiwalowego, szkła festiwalowego i gadżetów Festiwalu


 


21:00  Występ zespołu MOSTOV STREET BAND


 


22:00  Występ DJ THECOMPRESSJAH


 


23:00  Zamknięcie bram I dnia Festiwalu


 


 


Przez
cały dzień do dyspozycji uczestników Festiwalu czynna będzie Strefa Gier PEGAZ
i Strefa Gier CYBERMACHINA, stoisko VR BIBA 
z technologią wirtualnej rzeczywistości
oraz FOTOBUDKA.


 


 


07 maja -
sobota


 


11:00  Otwarcie bram Festiwalu


 


11:15  Rozpoczęcie warzenia piwa przez Bydgoskich
Piwowarów Domowych


 


  - śrutowanie słodów; 12.00 początek
zacierania, 13.30 - koniec zacierania, przełożenie zacieru do filtracji; 14.00
- ułożenie złoża filtracyjnego, 15.00 - początek filtracji; 15.30 - koniec
filtracji; warzenie brzeczki, początek chmielenia; 16.30 - koniec chmielenia,
chłodzenie; 17.10 - koniec chłodzenia; 18.30 - zlanie brzeczki do fermentora,
zadanie drożdży, - sprzątanie


 


11:30
- 13:00  Otwarty panel degustacyjny dla
początkujących (ilość piw limitowana). Poznaj style piwne -prowadzenie
Przemysław Woźniak Piwniczka Piwożłopa, Carpe Craft - Toruń.


 


12:00  Rozpoczęcie prac komisji konkursowej I
BEERGOSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH


 


13:00
- 14:00   FOODPAIRING czyli piwo lubi
zjeść - Tomasz Kosiński, Piotr Rogowski, Restauracja No 1  Bydgoszcz


 


14:00
- 18:00   BARBER SHOP Bydgoszcz -  nieodpłatne usługi pielęgnacji brody


 


15:00
- 15:45   Zalety i sposoby
wykorzystywania płynnych drożdży w browarach domowych - Filip Paprocki,
Fermentum Mobile


 


16:00
- 16:45   Spokojnie to tylko piwo -
Grzegorz Durtan, Browar Deer Bear


 


17:00
- 17:30   Aplikacja POLSKI KRAFT - Filip
Demczewski, Jacek Modrakowski


18:00
- 19:30   PUB QUIZ - konkurs o piwie i
nie tylko


 


20:00
-  20:15  
Ogłoszenie wyników I BEERGOSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH


 


20:30   Kujawsko-Pomorskie na tle piwnej rewolucji w
Polsce  Michał Docent Maranda,
PolskieMinibrowary.pl plus goście


 


21:30   Występ zespołu FACTOR 8


 


22:30   Występ DJ THECOMPRESSJAH


 


23:00   Zamknięcie bram II dnia Festiwalu


 


 


Przez
cały dzień do dyspozycji uczestników Festiwalu czynna będzie Strefa Gier PEGAZ
i Strefa Gier CYBERMACHINA, stoisko VR BIBA 
z technologią wirtualnej rzeczywistości oraz FOTOBUDKA.


 


 


08 maja -
niedziela


 


11:00  Otwarcie bram Festiwalu


 


12:00
- 14:00  Piwo od kuchni -  Małgorzata Bujok (Piwny Lajfstajl)


 


14:30
- 15:00   Od ziarna do piwa - jak
powstaje piwo? - Piotr Kleinschmidt


 


15:30
- 16:00   Panel dyskusyjny Bydgoska Piwna
Pustynia -  prowadzenie Jan Okulewicz


 


16:00   Występ DJ THECOMPRESSJAH


 


18:00   Zakończenie ostatniego dnia Festiwalu


do góry